top of page

KOSTANJEVIŠKA NOČ

Prvi začetki kostanjeviške noči segajo v petdeseta leta, ko so kostanjeviški ribiči organizirali državno tekmovanje v lovu rib s plovcem. Takrat so na reki Krki bili čolni okrašeni z lampijoni, ročno izdelani in  pobarvani v mavričnih barvah, v njih pa je gorela sveča.

Prve lampijone so prinesli premožni kostanjeviški trgovci iz Avstrije (gospod Rabuse in Gatsch sta bila dva pomembna trgovca v Kostanjevici).

 

Organizacijo prireditve je kasneje prevzelo Turistično društvo in jo poimenovalo Beneška noč.

Poimenovanje Kostanjevice po Benetkah (zaradi poplavljenosti) ni najbolj primerno, tako vsaj pravi etnološka veda. In tako je bila Beneška noč v osemdesetih letih preimenovana v Kostanjeviška noč, ki jo organizira Etnološko društvo Prforcenhaus Kostanjevica.

 

Mesto se lahko pohvali z lesenimi mostovi, lesenimi brodišči in lesenimi čolni. V Kostanjevici je gospod Gruden izdeloval lesene čolne, ki so še danes v točno določenih dimenzijah in obliki poznani pod imenom kostanjeviški čoln (danes so na Krki leseni in plastični čolni).

 

Čarobnost kostanjeviške noči je bila vedno tudi kulinarika. Včasih so to bile z mrežo ulovljene platice, ščuke in somi. Posebno dobre so platice dane v koruzno moko in pečene. Danes pa so številne druge dobrote.

 

Zadnja leta  poleg okrašenih čolnov  krasijo reko Krko lučke v jajčnih lupinah. Vse leto se lupinice zbirajo in to nalogo že vrsto let opravlja družina Krhin, prižigajo pa jih člani Etnološkega društva Prforcenhaus in podmladek.

KONTAKTNE INFORMACIJE

Etnološko društvo Prforcenhaus

Ulica talcev 20

8311 Kostanjevica na Krki

 

Elektronska pošta: prforcenhaus@gmail.com

Telefonska številka:

+386 (0)41-700-974

 

OBIŠČITE NAS

Šelmarija - Oklic kurenta in Pustna povorka 

Nedelja, 23.2.2020 ob 14. uri

Baklada in Občni zbor Prforcenhausa

Ponedeljek, 24.2.2020 ob 19. uri

Pustni torek (Pust) - Gonjenje medveda, oranje in sejanje

Torek, 25.2.2020

Pepelnična sreda - Pogreb Kurenta

Sreda, 26.2.2020 ob 15. uri

POVPRAŠEVANJE

Success! Message received.

bottom of page